for indlagte patienter
Som professionel violinist i over 35 år har jeg oplevet effekten af musikken ved mange forskellige lejligheder: Offentlige eller private/intime koncerter på forskellige steder: Teatre, koncertsale, slotte, kirker mm.
Publikummet bestod af sunde og raske mennesker med et ønske om at få en positiv oplevelse.
Den entusiasme, glæde og det gode humør, der opstod allerede under forestillingen, var tydelig for mig og mine kolleger, og det hele skabte en synergieffekt, der endte med klapsalver, glædesudtryk og komplimenter. I disse situationer er det veldokumenteret øget af produktionen af neurotransmittere med positive effekter på kroppen og psyke, som dopamin og serotonin og hormoner som endorfiner (Harvard Medical School, 2024).
Fra begyndelsen af min sygeplejestudie har jeg været interesseret i musikkens effekt på lidende mennesker og har spillet på plejehjem, på forskellige afdelinger på sygehuse, bl.a. geriatri, kardiologi, akut, pædiatri, intensiv inkl. patienter i terminal tilstand, og i psykiatrien.
Virkningen af musikken er ikke anderledes, faktisk forstærket af overraskelsen ved et alternativt initiativ fra sundhedspersonalet. Der findes flere og flere studier og initiativer som undersøger effekten af musik: Siden 2010 til 2021 er antal af videnskabelige publikationer om ”musikintervention” steget markant: Fra 100 til 750 studier (P. Vuust 2021)
Teksten er fra min afsluttende opgave for Specialuddannelsen for sygeplejersker i intensiv sygepleje om forebyggelse og behandling af delirium gennem gavnlig implementering af musikintervention.
her kan du nyde nogle kendte melodier som har inspireret hele video processen, fra optagelsen til redigering.
Musikintervention
vs. Musikterapi
Musikintervention referer til anvendelsen af særligt udvalgt musik til forbedring af personens psykiske eller fysiske velbefindende.
vs.
Musikterapi involverer en uddannet musikterapeut som arbejder direkte med personen til at skabe relation med den deraf følgende terapi.